Kāpēc šķipsniņa cepamās sodas pārvērš parastu sīpolu par kulinārijas šedevru. Jūs esat sagriezuši sīpolu, uzkarsējuši eļļu pannā un esat gatavi cept.
Bet ko darīt, ja es jums teiktu, ka viens mazzināms triks var apgriezt visu cepšanas procesu kājām gaisā? Es runāju par parasto cepamo sodu. To pašu, kas jums ir cepšanas skapītī.
Šķipsniņas cepamās sodas pievienošana sīpolu cepšanas laikā nav folkloras māņticība, bet gan patiesi profesionālu pavāru padomi. Un šai praksei ir stingrs zinātnisks pamatojums.
Kas notiek pannā?
Viss ir saistīts ar ķīmiju. Sīpoli satur cukurus un aminoskābes. Karsējot, tie piedzīvo reakciju, kas pazīstama ikvienam gardēžam — Mailarda reakciju. Šī ir tā pati reakcija, kas atbild par zeltaino garoziņu uz steika, svaigi ceptas maizes aromātu un, protams, sīpolu karamelizāciju.
Taču sīpoliem ir problēma: to šūnu sieniņas ir pārāk spēcīgas. Ir nepieciešams laiks, lai cukuri atbrīvotos un karamelizētos. Daudz laika. Parasti tas aizņem 30–40 minūtes nepārtrauktas maisīšanas.
Šeit noder mūsu varonis — cepamā soda (nātrija bikarbonāts). Tā ir sārmaina viela. Sārmaina vide darbojas kā sīpola šūnu sieniņu iznīcinātājs. Tā burtiski tās “atslābina”, paātrinot cukuru izdalīšanos un daudzkārt paātrinot Maillarda reakciju.
Ko iegūstat praksē:
Ātrums: Sīpoli sasniedz perfektu zeltaini brūnu karamelizāciju 10–15 minūtēs, nevis 40. Krāsa: Krāsa kļūst dziļāka, bagātīgāka un vienmērīgāka. Garša: Garša attīstās pilnīgāk, novēršot jebkādu asumu un pikantu garšu, atstājot saldas karameles notis. Tekstūra: Sīpoli kļūst maigi, kūst mutē, bez nepatīkamas cietības. Kā to izdarīt pareizi? Ir svarīgi nepārspīlēt! Galvenais noteikums šeit ir: mazāk ir vairāk. Cepamā soda ir spēcīgs instruments, un pārāk daudz visu sabojās.
Sasmalciniet sīpolu kā parasti — pusgredzenos vai kubiņos. Uzkarsējiet eļļu pannā. Pievienojiet sīpolu un sāciet cept. Pēc 2–3 minūtēm, kad sīpols ir uzsilis un nedaudz mīksts, pievienojiet šķipsniņu cepamās sodas (naža galu vai apmēram 1/4 tējkarotes lielam sīpolam). Labi samaisiet, lai cepamā soda vienmērīgi sadalītos. Turpiniet cept kā parasti. Jūs ievērosiet, ka sīpols gandrīz uzreiz sāk ātri brūnēt. Svarīgi piesardzības pasākumi:
Nepievienojiet cepamo sodu pašā sākumā. Tā var pielipt pie sausiem sīpoliem un radīt rūgtu garšu. Izvairieties no lielām devām. Pārāk daudz cepamās sodas radīs ziepjainu garšu un nepatīkamu pēcgaršu, kas nepazudīs. Cepamā soda nav nepieciešama, ja vēlaties kraukšķīgus sīpolus salātiem vai vienkārši viegli apceptus. Šī metode ir paredzēta tikai ātrai un dziļai karamelizācijai.
Lasi vēl: Rudens būs šausmīgs – sinoptiķi pastāstīja, kāds laiks gaidāms oktobrī un novembrī
Secinājums: vai tas ir tā vērts? Noteikti jā. Šī metode ir kā slepenā sastāvdaļa, kas labu ēdienu pārvērš par lielisku. Kartupeļi ar sīpoliem, makaronu mērce, sīpolu zupa, cepetis — visur, kur nepieciešami mīksti, saldi, karamelizēti sīpoli, šis triks noderēs.
Izmēģiniet to nākamreiz. Šī maģiskā šķipsniņa cepamās sodas pavērs jaunu kulinārijas meistarības līmeni un ietaupīs jums dārgās minūtes pie plīts. Gatavojiet gudri un izbaudiet rezultātu.